Als grondeigenaar

“Wij hebben landbouwgrond aan De Landgenoten verkocht omdat we het Wijveld wilden steunen. Met de verkoop kregen we de zekerheid dat het land zijn agrarisch karakter behoudt én zijn maatschappelijk functie blijft vervullen."

Ben je eigenaar van een stuk landbouwgrond? Vind je het belangrijk dat dat gebruikt wordt om gezond en lokaal voedsel te produceren? Wil je mensen in jouw buurt de kans geven om lid te worden van een zelfoogstboerderij en zo de sociale cohesie versterken? Of wil je een boer in spé de kans geven zijn droom te realiseren?

De Landgenoten helpt je om jouw grond ter beschikking te stellen van een bioboer.

Hoe?

Er zijn drie verschillende formules om samen te werken met De Landgenoten:

1. De Landgenoten begeleidt jou met advies om je grond rechtstreeks aan een bioboer ter beschikking te stellen. We ontwikkelen samen met jou een gebruiksovereenkomst die qua inhoud en vorm past bij jouw visie en verwachtingen en die een boer toelaat een leefbaar biologisch bedrijf op de grond uit te bouwen. 

2. Je draagt het beheer van je grond over aan De Landgenoten. Je geeft de grond in erfpacht aan De Landgenoten, dat op haar beurt een geschikte bioboer zoekt om de grond te bewerken. Als grondeigenaar kies je zelf wanneer je engagement afloopt (min. 27 jaar) en ben je zeker dat de grond gedurende de hele looptijd van de erfpacht biologisch bewerkt zal worden, met een vruchtbare bodem als resultaat. Met de boer sluit De Landgenoten een loopbaanlange gebruiksovereenkomst af. De Landgenoten zorgt voor het naleven van die overeenkomst en voor continuïteit bij bedrijfsovernames. Samen met jou creëren de boer, zijn klanten en De Landgenoten – letterlijk – ruimte voor duurzame landbouw. 

3. Je schenkt of verkoopt je grond aan De Landgenoten, dat de grond ter beschikking stelt aan een bioboer voor de duur van zijn of haar carrière. Bij verkoop zet De Landgenoten samen met de boer en de lokale gemeenschap een crowdfunding-campagne op om de aankoop te financieren. Zo sluit jij samen met de boer en vele burgers aan bij een beweging die in heel Vlaanderen ijvert voor duurzame toegang tot landbouwgrond. De grond wordt door De Landgenoten beheerd als een common en blijft zo beschikbaar voor agro-ecologische landbouw over de generaties heen.

Interesse? We horen graag van jou! Neem vrijblijvend contact op met De Landgenoten.

foto ©Creative Nature, Wijveld