Hoeve In De Zon

Hoeve In De Zon

Al meer dan 25 jaar baten Dirk & Ann Hoeve in de Zon in Vissenaken uit. Aan de overkant van de steenweg ligt een boomgaard die oorspronkelijk bij de hoeve hoorde. Deze hebben ze samen met De Landgenoten teruggekocht. Zo kunnen ze hun bedrijf verder verbreden en verduurzamen, én zo kunnen hun klanten genieten van vers biologisch hoogstamfruit uit de boomgaard!

Wie: 
Dirk, Ann en Thijs
Waar: 
Vissenaken
Wat: 
gangbare veeteelt, akkerbouw & biologisch hoogstamfruit
Grootte: 
1,7 ha boomgaard
Verkoop: 
hoevewinkel, voedselteams, melkautomaat

FAMILIAAL & LOKAAL

“In '89 hebben wij de boerderij van mijn vader overgenomen”, vertelt Dirk. “Hij was halftijds bankdirecteur en halftijds boer, met zo'n 25 koeien, wat varkens en akkerbouw. Wij zijn verder gegaan met de akkerbouw en de koeien.” Dirk en Ann kozen van bij het begin resoluut voor lokale landbouw: “Waar de boerderijen in de streek evolueerden naar witblauwe dikbilkoeien, zijn wij teruggegaan naar de dubbeldoelkoeien, een lokaal en robuust ras van Vlaams-Brabant.” Deze dieren zijn met uitsterven bedreigd, daarom krijgen boeren die dit ras in stand houden een premie van Europa. “In Hageland en Pajottenland vind je nog maar een vijftiental boeren die dit ras houden”, aldus Dirk. “Voor onze dieren hebben we dan ook de erkenning als 'streekproduct.be' aangevraagd en gekregen.”

De koeien leveren kwalitatieve vlees- en melkproducten die ze zoveel mogelijk lokaal verkopen. Via een boerencoöperatie leveren ze al twaalf jaar vlees aan Voedselteams. Gemiddeld slachten ze één rund per maand. Op de boerderij hebben ze ook een melkautomaat en verkopen ze ijs van eigen koemelk, vlees van de dubbeldoelkoeien en een aantal streekproducten. “Met de hoevewinkel ben ik in 2008 begonnen”, vertelt Ann. “Op vrijdag en zaterdag verkoop ik hier naast eigen producten ook biologisch gebak van de sociale werkplaats waar ik deeltijds begeleider ben. Verder verkoop ik zuivel, wijn, bloem, lokaal hoevebier, koolzaadproducten, ... allemaal gemaakt door collega-boeren.

Met de boomgaard zien Dirk & Ann kansen om Hoeve in de Zon nog méér lokaal te verankeren. “De mensen kennen onze hoevewinkel wel, maar de betrokkenheid mag nog groeien”, vindt Ann. “Bovendien is er veel vraag naar vers fruit in de winkel.” Na het rooien van de oude boomgaard heeft een bioboer uit de streek er jonge hoogstambomen aangeplant. Trezeke Meyers, Boskoop, Berglander, Yesdens Klumpke, …, wel dertien verschillende soorten appelen en twee soorten peren! Het gaat nog even duren vooraleer de bomen echt veel vruchten dragen, maar Ann zit al boordevol ideeën: “Samen fruit plukken of sap persen, picknicken onder de bomen, … Het kan allemaal!”

GESLOTEN KRINGLOOP

“We hebben eens laten onderzoeken of we ons bedrijf volledig konden omschakelen naar biologische landbouw”, vertelt Dirk. “Voor de koeien was dat niet zo'n probleem, dat is toch al een robuust ras. Maar voor de akkers was het heel wat moeilijker. Toen hebben we gekozen om bij ons eigen bedrijfssysteem te blijven.” Een groot deel van de akkerbouw op Hoeve in de Zon gaat naar voeder voor de koeien, dat overigens volledig soja-vrij is. De tarwe verkopen ze als voedertarwe of als baktarwe voor Hagelandse streekbloem. De suikerbieten gaan naar Tienen, waarvan de pulp terugkomt als voeder voor de koeien. Via de brouwerij van Hoegaarden krijgen ze ook bierdraf om aan de koeien de voederen. “Het maakt onze hele bedrijfskringloop zo mooi gesloten”, legt Dirk uit. “Als we alles zouden omschakelen naar bio, dan kunnen we bijvoorbeeld de draf en de pulp niet meer afnemen als veevoer. Het leek ons de meest logische oplossing om volledig voor de lokale kringloop te kiezen.” De boomgaard wordt momenteel al biologisch uitgebaat: “Omdat het een aparte bedrijfstak is, zien we hier wel de kans om biologisch te werken. Onze droom wordt zo toch een beetje werkelijkheid.”

Als gemengd landbouwbedrijf met een gesloten kringloop heb je grond nodig... “Vijf jaar geleden hebben wij via een ruilverkaveling alle versnipperde weilanden achter de boerderij verworven. Daarvoor hebben we toen de boomgaard moeten afstaan”, vertelt Ann. “Zo konden onze koeien wel meteen naar buiten en hoefden ze niet meer telkens de drukke steenweg over.” Daarnaast grazen de koeien van Hoeve in de Zon in natuurgebied. Dankzij De Landgenoten kan het jongvee nu opnieuw in de boomgaard grazen.

TOEKOMSTPERSPECTIEF

Sinds 1 april 2015 is Thijs, de oudste zoon van vier kinderen, mee in het bedrijf gestapt. “Ik heb landbouw gestudeerd aan de hogeschool in Geel”, vertelt hij. “Melkvee is echt helemaal mijn ding. De bedoeling is dat ik mij met de dieren ga bezighouden zodat mijn ouders zich wat meer kunnen toeleggen op de akkers en de boomgaard.” Door de boomgaard via De Landgenoten aan te kopen, kunnen Dirk & Ann hun activiteiten verbreden zodat Thijs op het bedrijf kan starten, zonder dat ze extra investeringen moeten doen.

“Hier in de streek, waar je op hele vruchtbare landbouwgrond zit, is de druk op beschikbare grond enorm gestegen. Als er ergens een stuk vrij komt worden er bedragen gegeven dat je denkt... daar kan je nooit iets op verdienen”, vindt Ann. “We willen wel zelf grond kopen, maar alleen als het voor een eerlijke prijs is. Anders stap je mee in een spiraal zonder einde: je koopt de grond te duur, je verdient er niets op waardoor de volgende generatie – jouw kinderen – die ook weer duur moet overkopen, er niets op verdienen, en ga zo maar door... Wij willen een veerkrachtig bedrijf overlaten aan onze kinderen.”

www.hoeve-indezon.be
www.streekproduct.be
www.voedselteams.be
www.hartenboer.be
www.dewinning.be