Renaat

Voer telen, geiten houden en melken, kaas maken en verkopen: Renaat en zijn familie doen op 't Reigershof in De Haan alles zelf.

In het begin lieten ze mensen voortdurend proeven van hun producten. Geitenzuivel was onbekend en dus onbemind. De laatste jaren is de vraag naar biologische, rauwe geitenmelk en geitenkaas sterk gegroeid. Intussen waarderen consumenten de verteerbaarheid, de smaak en de voedzaamheid. Alle melk van de dieren wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot harde kaas, verse kaas, yoghurt en feta. Ook Geneviève is een grote fan.

"De kwaliteit van de melk en de kaas begint bij het voer”, zo stelt Renaat. “Ik koop geen samengesteld krachtvoer, maar stel het zelf samen uit een 15-tal grondstoffen. Het grootste deel ervan telen we zelf: grasklaver, granen en eiwithoudende gewassen, zoals veldbonen en erwten. Wanneer we aan mensen tonen wat er in het voer zit, lachen er sommigen: "Die dieren eten gezonder dan wij!" Een deel van het voer wordt geteeld op de gronden in Ichtegem die De Landgenoten geschonken kreeg.

Het rantsoen van de dieren maakt voor Renaat deel uit van zijn preventieve gezondheidszorg, waarbij de dieren een natuurlijke weerstand opbouwen. Naast het samengestelde voer, eten de geiten in de wei kruiden die van nature ontwormend werken. Renaat slaagt erin al zes jaar volledig antibioticavrij te werken. Daar is hij terecht heel trots op.

Voor Renaat betekent de schenking van deze gronden extra zekerheid: “Wij werken hier intussen met vijf mensen, ook zoon en dochter werken mee. Met het zicht op een generatiewissel, zijn we een coöperatie aan het oprichten. Zekere toegang tot grond is essentieel om een duurzame toekomst voor het bedrijf uit te bouwen. Bovendien moet de overdracht financieel haalbaar zijn voor de klaarstaande jeugd. Een stuk grond in gemeenschappelijk bezit bij De Landgenoten, helpt daar zeker bij.”

www.reigershof.be

Ruth

In 2015 startte Ruth als bloemenboerin na een opleiding biolandbouw. Een heuse carrièreswitch voor haar, na haar eerdere studies politieke wetenschappen. In 2016 belandde ze in Ichtegem. Sindsdien teelt ze bloemen voor particulieren en floristen.

Sindsdien worden er elk jaar tientallen verschillende soorten snijbloemen geteeld. De bloemen groeien in het open veld of in een koude tunnel.

Bij de start koos Ruth vooral voor éénjarige teelten maar ondertussen investeerde ze ook in vaste planten, hagen, bomen en heesters om de diversiteit rond de boerderij een duwtje in de rug geven. Het werk op de hoeve wordt volgens Ruth niet alleen door haar gedaan, maar ook door kippen, schapen, bijen, katten, een hond, hommels, vogels, egels en wormen.

Geneviève schonk de gronden aan De Landgenoten zonder (onmiddellijk) vruchtgebruik. Voorlopig loopt de loopbaanpacht van 27 jaar die Ruth en Geneviève overeenkwamen gewoon door. Wanneer het vruchtgebruik van de gronden bij De Landgenoten terecht komt, zal de loopbaanpacht omgezet worden in een loopbaanlange gebruiksovereenkomst. Voor Ruth, die na 27 jaar het einde van haar loopbaan als bloementeelster niet bereikt zal hebben, is dat een mooie surplus want extra zekerheid.

www.biobloom.be

Bekijk de oproep van Geneviève

 

Maak de droom van Geneviève mee waar

DOE EEN GIFT VOOR BIOLANDBOUW

Projectvoorkeur

* Je hebt recht op een fiscaal attest vanaf een jaarbedrag van 40 euro. Dankzij de belastingvermindering van 45% voor giften, kost een gift van 40 euro je eigenlijk slechts 22 euro. Een gift van 100 euro kost je in werkelijkheid 55 euro. Het fiscaal attest wordt je automatisch toegestuurd in het begin van het volgende kalenderjaar.

 

 

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

fotocredit: Frank Toussaint / Astrid Agemans voor BioForum Vl