De Landgenoten koopt landbouwgrond aan in heel Vlaanderen. Bij elke witte stip op de hierboven kaart hoort een boerderij die dankzij De Landgenoten kon starten, kon groeien of simpelweg met gerust hart kan voortbestaan.
ONZE BIOBOERDERIJEN
Maak kennis met onze helden die jaar in jaar uit voor ons heerlijke voeding produceren en onze bodems verzorgen. Hun passie komt bovendien onze biodiversiteit en ons klimaat ten goede en brengt mensen in fijne netwerken samen op en rond het veld.
Geef je boerderij een duurzame toekomst
Ben je op zoek naar een overnemer van je landbouwbedrijf? Of naar een financiële hefboom om een overname mogelijk te maken? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Wij zoeken mee naar oplossingen opdat de bodemvruchtbaarheid die jij opbouwde, niet verloren gaat. En zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.
Hebben wij de grond die je zoekt?
Wil je starten als bioboer? Wil je je bedrijf uitbreiden of omschakelen naar bio? Zoek je grond of middelen? Wil je op de hoogte worden gebracht van gronden die ons worden aangeboden? Geef ons je zoekregio door. We helpen je graag verder.
Heb je vragen?
Tijdens weekdagen kan je ons op kantoor bereiken.
De Landgenoten
Regine Beerplein 1/E305
2018 Antwerpen
Veelgestelde vragen
Wat kost het voor de boer om Landgenotengrond te huren?
Wij hanteren sinds 2020 de tarieven van de loopbaanpacht. Deze wordt berekend als volgt: niet-geïndexeerd K.I. van de grond x coëfficiënt van de landbouwstreek x 1,5. Gemiddeld genomen bedraagt de loopbaanpacht ongeveer 550 euro/ha/jaar.
Voor welke termijn loopt de overeenkomst tussen De Landgenoten en de boer?
Onze gebruiksovereenkomst geeft de boer de zekerheid dat hij of zij tot het einde van zijn of haar carrière op de Landgenotengrond kan werken.
Kan elke boer met De Landgenoten samenwerken?
Wie grond van De Landgenoten wil bewerken, vragen we:
- om gecertificeerd biologisch te werken
- aan te tonen dat hij of zij relevante ervaring en competenties heeft
- dat hij of zij een realistisch bedrijfsplan kan voorleggen
- dat hij of zij beschikt over een lokaal netwerk, of een netwerk kan opbouwen
- dat hij of zij een duurzaam landbouwproject uitbouwt met (deels) lokale afzet en met betrokkenheid t.a.v. de lokale gemeenschap.
Na kennismaking en advies van onze adviesgroep volgt een besluit of we met de boer in zee gaan. Verder vragen we om aandeelhouder te worden in onze coöperatie – met minstens 1 aandeel – en zo onze statuten, visie en missie mee te onderschrijven.
Waarom zou een boer de aankoop van landbouwgrond niet met zijn/haar eigen klantenkring regelen?
De aankoop en terbeschikkingstelling van landbouwgrond is een ingewikkelde materie die zwaar kan wegen op een kleine onderneming. Een overkoepelende organisatie die zich in dit thema specialiseert, kan een grotere stabiliteit verzekeren, zowel voor de aandeelhouders als voor de boer. Het beheer hangt dan niet af van een paar personen maar wordt gedragen door de hele organisatie. Bovendien kunnen ook mensen die niet rechtstreeks bij de boerderij aangesloten zijn, mee investeren. De Landgenoten hebben tot slot de kracht om gronden over generaties heen te bestemmen voor biologische landbouw. Ook wanneer de huidige klantenkring (of het huidige bedrijf) alweer verdwenen is.
Hebben ook bestaande boeren voordeel bij een samenwerking met De Landgenoten?
Ja, zeker. Als bestaande boer kan je dankzij De Landgenoten je bedrijf uitbreiden zonder grote financiële investeringen.
Hoe kan ik het landbouwproject van mijn voorkeur steunen?
Bij aankoop kan je via het aankoopformulier jouw aandelen toewijzen aan de grondaankoop van jouw keuze. Wil je liever een gift overmaken, dan raden we je aan om op onze website je gift aan te melden en je voorkeur voor een specifieke grondaankoop door te geven.