Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Davy teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop (en sinds mei 2024 100% vrijgekocht). Daarmee kan De Landgenoten één aaneengesloten stuk grond verwerven in plaats van twee losse percelen. Davy wint met de aankoop dan weer zekerheid over het gebruik van zijn volledige veld. Bovendien geeft het hem een fijn gevoel te weten dat de aandacht die hij besteed aan het verbeteren van zijn bodem nooit verloren zal gaan. De Landgenoten garandeert immers dat de grond voor altijd in de handen blijft van een bioboer die bodemzorg hoog in het vaandel draagt. Daarom zoeken Davy en De Landgenoten nu naar enthousiastelingen die via de aankoop van een aandeel of met een schenking willen bijdragen aan biologische landbouw in Vlaanderen.
De carrière-switch van boer Davy
De Landgenoten kocht 0,9 ha voor het Vlinderveld in het voorjaar van 2018, toen het Vlinderveld gerund werd door bioboer Steven. Helaas moest Steven stoppen met het Vlinderveld omwille van gezondheidsredenen. De Landgenoten zocht en vond gelukkig de geknipte kandidaat-overnemer: Davy.
Davy stond toen voor een carrière-switch van formaat. Voor hij het Vlinderveld overnam, werkte de Mechelaar als IT-er. Hij onderhield een eigen moestuin als tegenpool voor zijn professioneel werk. Zijn interesse voor permacultuur en passie voor kleinschalige, duurzame landbouw, zette hem er in 2017 toe aan een landbouwcursus te volgen bij het NAC. Hij liep stage bij een aantal bioboeren en hielp een medestudent bij de opstart van een biobedrijf in Meise. Toen hij de oproep zag voor de grond van het Vlinderveld twijfelde hij niet lang. Davy vertelt: “Het veld lag op op fietsafstand van mijn huis, een droomscenario dus. Zonder De Landgenoten was het financieel echter niet haalbaar om zo'n stuk land te beheren of te kopen.”
Hoe het Vlinderveld de bodem voorop stelt
Davy wilde van het Vlinderveld opnieuw een levendig landbouwbedrijf maken dat de gemeenschap betrekt en zorg draagt voor de natuur. Vandaag is er een equivalent van 165 volwassenen die het hele jaar zelf groenten en kleinfruit mogen oogsten. Hij heeft ook een afhaalpunt voor groentepakketten en verkoopt via Boeren&Buren, een netwerk van mensen die rechtstreeks bij de lokale boeren kopen. Als hij grote overschotten heeft, verzorgt hij ook een veldverkoop aan niet-leden.
Davy is heel begaan met de gezondheid van de bodem. Sinds hij aan het roer staat van het Vlinderveld, is een transformatie zichtbaar. Daarvan getuigen de 70 bomen die werden aangeplant. Davy: “Ik ben een groot voorstander van agroforestry. Bomen op het veld bieden heel wat voordelen. Ze zorgen in de eerste plaats voor schaduw, maar ze hebben ook een positieve impact op de waterhuishouding en op de koolstofopslag. En ik hecht veel belang aan biodiversiteit. Daarom plantte ik een heleboel bomen die in de toekomst verschillende soorten fruit en noten zullen dragen. Denk aan appels, peren, pruimen, okkernoten en kastanjes. Maar de opbrengst van de bomen is niet de belangrijkste beweegreden om ze te plaatsen. Het gaat vooral over hun meerwaarde op het veld. De teelt van lekkere, gezonde groenten blijft de hoofdzaak.”
Davy teelt op het Vlinderveld ook oude vergeten granen voor bakkerij Broodnodig in Hofstade. Davy vertelt: “Bakker Marc wil voor zijn brood gebruik maken van authentieke culturen die de smaak van zijn brood ten goede komen. Hij wil ook de verschraling van graangewassen tegengaan. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten immers steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten die de bodemvruchtbaarheid uitputten en de smaak afvlakken. Ik teel daarom op een klein deel van mijn veld 12 soorten granen voor zaadvermeerdering. Vervolgens kunnen ze elders op grotere schaal uitgezaaid worden”. Slechts weinig brood in Vlaanderen vindt zijn oorsprong in lokale granen. Door oude granen te telen voor bakkerij Broodnodig, werkt Davy mee aan een heel bijzonder duurzaam, lokaal én lekker verhaal.
Maak deel uit van een gezond verhaal op het Vlinderveld
Wil jij ook deel uitmaken van Davy’s duurzaam verhaal? Wil je een bioboer die gezond eten voortbrengt en zorg draagt voor de bodem en de biodiversiteit een duwtje in de rug geven? Als aandeelhouder van De Landgenoten kan je investeren in grondzekerheid voor bioboer Davy. En in lokale, gezonde voeding. Ook met een gift – groot en klein - help je De Landgenoten om landbouwgrond vrij te kopen. Word vandaag nog aandeelhouder of doe een gift!
Koop een aandeel of doe een gift
www.vlinderveld.be
Fotocredits: Fredography