aan de slag met je GEMEENTEGROND

Je wil graag een lokaal landbouwproject in jouw gemeente, want daarmee realiseer je vele duurzaamheidsdoelstellingen. Kiezen met je lokaal bestuur voor ruimte voor korte keten is goed nieuws voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. Maar hoe begin je er aan als overheid of organisatie? Deze toolbox geeft publieke grondeigenaren handvaten en inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het bestemmen van hun publieke landbouwgrond voor duurzame, professionele landbouw.

Ontdek onze toolbox   

Je eigen grond verduurzamen

Wens je je landbouwgrond die je zelf bezit een duurzame toekomst te geven? Met De Landgenoten ben je zeker dat je grond wordt ingezet voor lokale, biologische landbouw. Bij verkoop of schenking, geldt dat zelfs voor de toekomstige generaties. Indien je eigenaar van de grond wenst te blijven, kan je het beheer aan ons overdragen via erfpacht voor min. 27 jaar. Je kan ook bij ons terecht voor advies over de mogelijkheden van een grond, de voorwaarden om er een duurzaam bedrijf te laten ontstaan en over de bestaande contractvormen.

Meer informatie

Geef je boerderij een duurzame toekomst

Ben je op zoek naar een overnemer van je landbouwbedrijf? Of naar een financiële hefboom om een overname mogelijk te maken? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Wij zoeken mee naar oplossingen opdat de bodemvruchtbaarheid die jij opbouwde, niet verloren gaat. En zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.

Lees meer over bedrijfsovernames

Geneviève schonk 8 ha grond aan De Landgenoten

Landbouwgrond is erg duur, ook hier in West-Vlaanderen. Investeerders kopen grond om deze later aan een hogere prijs te verkopen. Dit soort speculatie wil ik vermijden. Bovendien heb ik geen rechtstreekse erfgenamen. Mijn neven zouden bijgevolg zeer hoge erfenisrechten moeten betalen. Dat zou hen dwingen de gronden die al zo lang biologisch zijn te verkopen. Het is mijn diepste wens dat de gronden enerzijds biologisch en anderzijds uit de speculatie blijven. Daarom koos ik voor een schenking aan De Landgenoten. Ik hoop dat ik hiermee veel grondeigenaren kan inspireren hetzelfde te doen.”

GROND SCHENKEN

De ambitie van De Landgenoten is om zoveel mogelijk grond te verwerven waarop bioboeren voorgoed gezond voedsel kunnen telen. Grond is voor ons goud waard. Als je een stuk grond bezit, is het perfect mogelijk die aan Stichting De Landgenoten te schenken.

De Landgenoten zal bij op elke schenking van grond een bepaald percentage aan schenkingsbelasting  moeten betalen. Het is wijs om op voorhand met De Landgenoten contact op te nemen, zodat we zeker zijn dat de grond die je ons wilt schenken past bij de missie van De Landgenoten.

Als je grond wil schenken (of nalaten), moet deze geschat worden door een schatter die erkend is door de Vlaamse Overheid. Een notaris kan hierover gratis advies geven. Wij staan ook steeds ter beschikking voor jouw vragen.

BIOBoeren die grond zoeken

Wij helpen je op weg

Heb je vragen?

Tijdens weekdagen kan je ons op kantoor bereiken.

De Landgenoten

Regine Beerplein 1/E305

2018 Antwerpen

 

contact@delandgenoten.be

+32 3 286 92 77

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan De Landgenoten helpen bij een bedrijfsovername?

Als bestaande boer kan je dankzij De Landgenoten je bedrijf uitbreiden zonder grote financiële investeringen. Maar er is meer: heb je kinderen of is de grond van je bedrijf in onverdeelheid van meerdere familieleden? Dan heb je je vast al vragen gesteld over de overdracht van je bedrijf. De overname van een landbouwbedrijf vergt vaak grote sommen geld, omwille van de grond, infrastructuur en machines die moeten worden overgenomen. Welke overnemer kan en wil dergelijke schulden aangaan? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.