Om Jon te ondersteunen in zijn plannen, neemt De Landgenoten de gronden van een voormalig fruitteeltbedrijf over. Jon zal de bestaande aanplant geleidelijk aanpassen aan zijn plannen en het vroegere pluimvee terug introduceren.
Jon werkte een tijd lang als controleur voor de biologische landbouw, tot hij zelf de roep van het land niet langer kon weerstaan. Jarenlang kon je de jonge Jon vinden als seizoenarbeider in de fruitteelt. Een ongewone keuze, maar hij genoot ervan. Tijdens zijn studentenjaren in de agro- en biotechnologie hielp hij de moestuin van het kasteel van Hex onderhouden. Ook een opleiding boomverzorger heeft hij op zak. Hij startte met het onderhoud van enkele boomgaarden van familie en vrienden en van oude lokale hoogstamappels maakt hij ambachtelijke appelcider.
Toch startte hij na zijn studies geen eigen landbouwbedrijf. Hij wou immers eerst werkervaring opdoen en zijn horizon verbreden. Als controleur van Certisys verdiepte hij zich in de regelgeving van de biologische landbouw en kwam hij op landbouwbedrijven in heel Vlaanderen en Wallonië.
Van controleur tot teler
Tot hij in de zomer van 2018 de kans kreeg om aan de slag te gaan op het biologisch tuinbouwbedrijf ‘Hof ter Dreef’ in Meise en al gauw aangesteld werd als teeltverantwoordelijke. Bij Hof ter Dreef teelde hij een enorm assortiment aan groenten, maar ook wat pit-, steen- en kleinfruit. Een 50-tal legkippen en enkele rondes vleeskuikens brachten gekakel op de weide. Zijn praktijkkennis groeide snel. Jon droomde nog steeds van een eigen bedrijf. Met zijn vriendin had hij de afspraak om ooit terug te keren naar Haspengouw.
Overname bestaand fruitteeltbedrijf blijkt mogelijk
Bestaat toeval? Reeds in 2019 had De Landgenoten contact met de eigenaren van een biologisch fruitteeltbedrijf in Ulbeek. Victor en zijn zus Elise die het bedrijf jarenlang hadden uitgebouwd, hadden geen opvolgers en zochten een manier om het bedrijf als een biobedrijf te kunnen laten verderzetten. Zo zou de opgebouwde bodemvruchtbaarheid en het ecologische evenwicht niet verloren gaan. Een spoedig akkoord tussen de familie en De Landgenoten was toen uitgebleven; na een tijdje roken de toenmalige kandidaat-telers elders een kans.
In de lente van 2020 ontdekt Jon dat het fruitteeltbedrijf te koop staat en dat coöperatie De Landgenoten bereid is het bedrijf te kopen indien een geschikte kandidaat-teler zich aanbiedt. Jon blijkt een ervaren en gedreven kandidaat met wie we maar wat graag in zee willen gaan. Samen realiseren we zo onze eerste bedrijfsovername. Een primeur!
Terug naar de roots
En zo keert Jon terug naar zijn roots met grootste plannen. Hij wil de bestaande aanplant in de komende jaren deels vervangen en vitaliseren zodat hij maximaal zijn toekomstbedrijf kan opbouwen. Hij mikt op diverse appelrassen waarvan sommige extensief zullen gekweekt worden voor ciderproductie en andere rassen voor consumptie. Hij zal enkele nieuwe teelten introduceren en ook pluimvee als hulp voor plaagbestrijding en bemesting. Samenwerken met gelijkgezinde collega’s zal een belangrijk aspect worden in het plan van het bedrijf. Binnen dit en tien jaar zal het bedrijf een flinke doorstart gemaakt hebben.
Lekker lokaal op gemeenschappelijke grond
Jon hoopt de buurt te verleiden tot lokaal aankopen in zijn hoevewinkel. Ook de plaatselijke horeca wil hij graag charmeren met zijn producten.
De Landgenoten is maar wat blij met deze nieuwe lokale boerderij en de 8 ha grond in gemeenschappelijk bezit waar we allemaal samen – schenkers, aandeelhouders, voormalige eigenaars en nieuwe boer - reuzetrots op kunnen zijn.
Jon voelt zich prettig bij het idee dat hij de grond beheert voor De Landgenoten: “Het feit dat je als boer een land in beheer en niet in eigendom hebt, vind ik een juiste gedachte. Je impact is immers van korte duur en moet op zo’n manier gebeuren dat alle komende generaties nog op een verantwoordelijke en productieve manier verder kunnen boeren.” Hij kan zich helemaal vinden in de voorwaarde van De Landgenoten om gecertificeerd biologisch te werken.
Landbouw als deel van de oplossing
“Voor mij loopt natuurbeheer naadloos over in biologische landbouw”, geeft Jon aan. “Allereerst het nauwlettend observeren van een ecosysteem – dat is iets waar ik enorm veel voldoening en vreugde uit haal. En dan, indien nodig, ingrijpen zonder de balans te verstoren.”
Hij beseft dat een boer een grote verantwoordelijkheid draagt: “Als boer heb je het privilege om deel uit te maken van het kleine ecosysteem op en rond je veld. Tegelijk krijg je de kans om de steeds duidelijkere problemen rond klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies tegen te gaan en een deel van de oplossing te zijn in plaats van een oorzaak van klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies.” Jon heeft intussen ervaring met het sluiten van kringlopen. Hij is vastberaden om de bodem en de biodiversiteit op en rond zijn bedrijf al zijn aandacht te geven, want dat zijn essentiële actoren.
En zo maken we als aandeelhouders en schenkers samen de missie van De Landgenoten waar om de boeren van de toekomst aan grond te helpen. Wat een mooi project om in te investeren!
Wil je graag een aandeel kopen en ben je nieuw bij De Landgenoten, lees dan zeker de veel gestelde vragen op www.delandgenoten.be/word-landgenoot. Zo heb je een duidelijk beeld van wat een aandeel kost, wat het verschil is tussen een aandeel en een gift, waarom we 10 euro per aandeel beheerkosten vragen en meer.
Fotocredits: Lien Wevers
Jon beloont wie aandelen koopt voor bioboerderij Kleinaart:
1 tot 9 aandelen: een jaar lang 5% korting in de hoevewinkel van Kleinaart
10 tot 19 aandelen: een jaar lang 5% korting in de hoevewinkel van Kleinaart & de mogelijkheid om te kamperen met 2 volwassenen en kinderen op de Kleinaart
20 aandelen of meer: een jaar lang 5% korting in de hoevewinkel van Kleinaart & een glamping-weekend voor 2 personen op de Kleinaart
Om te genieten van je beloning, stuur je het uittreksel uit het aandeelhoudersregister door aan info@kleinaart.be. Dit uittreksel ontvang je automatisch per e-mail wanneer je betaling voor de aandelen voltooid is.