Goed nieuws... Het aantal biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen is het afgelopen jaar gestegen tot 514 bedrijven. Dat is een toename van bijna 10%, met maar liefst 56 nieuwkomers. De grootste drempels voor startende boeren die niet uit een landbouwfamilie komen, blijft echter het vinden van betaalbare en beschikbare landbouwgrond.
 

Wie zijn de boeren van de toekomst?

Voor welk landbouwmodel kiezen ze? Hoe geraken zij aan grond of middelen? En hoe zorgen ze voor een leefbaar inkomen? Niet geheel toevallig kiezen vele startende boeren het Community Supported Agriculture model, ofwel landbouw gedragen door de gemeenschap. En de gronden waarop ze boeren zijn gemeengoed aangekocht door De Landgenoten, of publieke grond in eigendom van de overheid. We zetten graag enkele van deze 'toekomstboeren' in de kijker.


Tom Kockx, Het Kruisbos, Kalmthout

In 2018 startte Tom met CSA het Kruisbos op grond van De Landgenoten. Zo kan Tom starten zonder grote financiële lasten, want samen met De Landgenoten gaat hij op zoek naar aandeelhouders en donateurs om de grondaankoop te financieren. De vorige eigenaren die hun grond aan De Landgenoten verkochten, zijn verheugd: “Mijn zus en ik kwamen overeen om de grond die we erfden aan de geschatte waarde te verkopen aan De Landgenoten en we gaven hen de tijd om een geschikte bioboer te vinden. Wat mij enorm blij maakt, is dat ik de landbouwgrond van mijn ouders, waar ik ben opgegroeid, een toekomst kan geven waar ik volledig achtersta. Zonder een organisatie als De Landgenoten zou ik niet geweten hebben hoe dat te moeten doen.” (Johan Van Den Bergh, grondeigenaar).

Steun deze boer


Kaat Segers en Tom Cnudde, Loof en Bezen, Wommelgem

Vorig jaar konden kersverse boeren Kaat en Tom starten met CSA Loof en Bezen. De gemeente Wommelgem gaf hen 3,7 ha publieke grond in concessie voor drie jaar. Als lid van de CSA kan je kiezen voor een groenten- en/of een fruitaandeel.

Meer info


Davy Agten, Vlinderveld CSA, Zemst

Deze voormalige IT-er kon vorig jaar met de overname van Vlinderveld CSA zijn carrière een wending geven. Dat de grond eigendom is en blijft van coöperatie De Landgenoten, is voor Davy een groot voordeel. “Zonder De Landgenoten was het financieel niet haalbaar om zo'n stuk land te beheren of te kopen. Bovendien is het fijn om weten dat de hele gemeenschap heeft bijgedragen om deze grond ter beschikking te stellen aan een bioboer.”

Meer info
 

Wil jij ook bioboer worden?

De sectororganisatie BioForum Vlaanderen helpt je op weg. Er zijn tal van opleidingstrajecten, advies en ondersteuningsmogelijkheden.

Ga van start