Onlangs werd wereldwijd het 100-jarig bestaan van de biodynamische landbouw gevierd, een bijzonder moment in de geschiedenis van duurzame landbouwpraktijken. De komende maanden kan je daarom bij biodynamische boerderijen binnenkijken, waaronder bij onze oprichters Widar en Kollebloem.

De biodynamische landbouw begon in 1924 als een reactie op de introductie van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen en hun negatieve effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en bodem. Gedurende de afgelopen eeuw pionierde de biodynamische (BD) landbouw in de transitie naar agro-ecologische landbouw en droeg zij bij aan de wereldwijde biologische landbouwbeweging. Biodynamische boeren besteden veel aandacht aan bodemvruchtbaarheid, respecteren de integriteit van plant en dier, en werken in harmonie met natuurlijke ritmes en levensprocessen. 

Hun benadering resulteert in veerkrachtige ecosystemen met een hoge biodiversiteit, boer-burger-participatie en een holistische visie op de relatie tussen mens, natuur en landbouw. Niet gek dat BD-boerderijen zoals Widar, Kollebloem en De Wassende Maan aan de wieg van De Landgenoten stonden. 

Wat doen biodynamische boeren anders? Biodynamische boeren volgen specifieke principes die hen onderscheiden van reguliere biologische landbouw. Ze werken met zelfgemaakte preparaten om de bodem te verrijken en de vitaliteit van hun gewassen te verbeteren. Deze preparaten, zoals compostpreparaten en spuitpreparaten, bevatten natuurlijke ingrediënten die helpen om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en plantgezondheid te bevorderen.

Biodynamische boerderijen streven naar zelfvoorziening door een gesloten kringloop op hun bedrijf te creëren. Dit betekent dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van eigen bronnen, zoals mest van eigen vee, om de bodem te voeden. 

Demeter-kwaliteitslabel 

In 1928 werd het Demeter-kwaliteitslabel geïntroduceerd voor biodynamisch geteelde voeding, het eerste bio-label in Europa. Het Demeter-lastenboek gaat verder dan de Europese bionormen, zowel in teelt als in verwerking. Wereldwijd zijn er nu ongeveer 7000 Demeter-gecertificeerde boerderijen in 60 landen. Ook in Vlaanderen groeit het aantal biodynamische bedrijven beetje bij beetje.

De biodynamische landbouw heeft de afgelopen eeuw vele innovatieve impulsen gegeven die navolging hebben gekregen. Voorbeelden hiervan zijn de oprichting van de eerste zorgboerderijen, biogrondfondsen en de Community Supported Agriculture (CSA) beweging. En natuurlijk ook deels De Landgenoten, dat helemaal steunt op boer-burger-participatie, iets wat biodynamische landbouwers zeer belangrijk vinden. 

Activiteiten in Vlaanderen

Het komende najaar worden in Vlaanderen diverse activiteiten georganiseerd ter ere van het eeuwfeest van biodynamische landbouw. Belangstellenden kunnen kennismaken met biodynamische landbouw en boerderijen, zoals Widar en Kollebloem.

Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de Vlaamse Demeter-website.