BoerEnCompagnie organiseert een crowdfunding om verdere investeringen te realiseren. Het biobedrijf in Leuven werkt al jaren op landbouwgrond van De Landgenoten. Ze bouwden in het voorjaar een grote serre, met regenwaterbekken, kleine varkensstal én ruimte voor personeel. Wat ooit startte als een klein groenteteeltbedrijf is uitgegroeid tot een prachtig gemengd bedrijf. Wie denkt dat De Landgenoten enkel kleine bedrijven huisvest, heeft het mis. Klein is soms niet meer dan de eerste stap van groot!

BoerEnCompagnie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een gemengde boerderij die 45 ha aan landbouwgrond beheert, waaronder 32 hectare akkerbouw en 10 hectare grasland. Met een diverse veestapel van 30 runderen en 14 varkens en de productie van kaas en graan, bedient de coöperatie momenteel 1200 consumenten. Tot die 45 ha behoort ook 6 ha van De Landgenoten. Hierop bouwde de boerderij afgelopen voorjaar een grote serre, met regenwaterbekken, een kleine varkensstal, opslag voor machines en ruimte voor het personeel. 

Samenwerking met De Landgenoten

De Landgenoten heeft als missie om biologische landbouwgrond veilig te stellen voor toekomstige generaties. Door het aankopen van gronden en deze beschikbaar te stellen aan biologische bedrijven zoals BoerEnCompagnie, ondersteunen we duurzame landbouwpraktijken en stimuleren we lokaal ondernemerschap. 

Met landbouwgrond komt ook de nood aan infrastructuur. Vele startende boeren hebben nood aan een bedrijfsgebouw, klein of groot, om machines en materieel veilig te stellen, om oogst (gekoeld) op te slaan, om dieren een schuilplaats te bieden, enzovoort. Ook daarin willen we landbouwers steunen. De Landgenoten koopt niet zelf gebouwen aan. Dat vergt immers een extra financiering en afspraken over onderhoud en gebruik waar we nog geen kaas van gegeten hebben. De Landgenoten werkt met een systeem van recht van opstal. De landbouwer verkrijgt hiermee het recht om een gebouw op eigen kosten op onze grond te plaatsen. 

boerencompagnie

BoerEnCompagnie, dat ooit startte als kleine groenteteler, is intussen doorgegroeid naar een stevig gemengd bedrijf. ‘Gemengd’ want het produceert plantaardige producten zoals groente en granen én dierlijke producten zoals varkensvlees, melkproducten en rundvlees. Een gemengd bedrijf biedt een aantal voordelen om ecologische kringlopen te sluiten: mest van de dieren kan ingezet worden als voeding voor de percelen en groenteresten kunnen dienen als voer voor de dieren.

Een bedrijf dat groeit, kent ook een toenemende nood aan infrastructuur. Boerencompagne besliste vorig jaar om een serrecomplex te bouwen met aanpalend een aantal nodige voorzieningen. Koken kost geld. Boerencompagnie is een coöperatieve boerderij en hoopt via aandelengeld een deel van het nodige geld op te halen. Zo kan het bedrijf economisch gezond en veerkrachtig verder groeien en bloeien. Voor meer informatie kan je terecht op de website www.boerEnCompagnie.be. 

De Landgenoten is trots op Boerencompagnie. Deze pioniers in de CSA-wereld tonen dat klein flink kan groeien. Daarmee beweren we niet dat de kleine bedrijven die we huisvesten te klein zijn. Maar we weten dat verschillende van hen ook groeiplannen hebben. We hopen dat zij die willen groeien hun dromen ook kunnen waarmaken. Stap voor stap. En we hopen dat er voldoende burgers mee willen investeren om hen allemaal de nodige kansen te geven.

Ontdek hier meer over de crowdfunding van BoerEnCompagnie.