Boeren in heel Vlaanderen zijn op zoek naar landbouwgrond om een landbouwbedrijf op te starten, uit te breiden of zeker te stellen voor de toekomst. De Landgenoten ondersteunt intussen een 10-tal boeren via de gemeenschappelijke aankoop van gronden en de loopbaanlange gebruiksovereenkomsten. In de afgelopen 5,5 jaar kwam De Landgenoten in contact met zoveel meer boeren, elk met hun verhaal, hun zoektocht. Sommige staan nog steeds op onze wachtlijst in de hoop dat we in de komende maanden of jaren een geschikt stuk grond voor hen kunnen aankopen.

We bieden je hieronder een bloemlezing van uitspraken die bleven hangen. Op ons Youtube-kanaal kan je de meeste van deze boeren, en andere, ontmoeten en ontdekken welke lekkere (of mooie) producten ze voor hun klanten telen.

Greet: “Wij kunnen wel de boerderij betalen maar niet de grond er rond. Ik word ondersteund door een hele groep mensen die mijn groenten afnemen. Als zij ook de grond zouden kunnen aankopen, dan is de grond van iedereen. Dat is een investering naar de toekomst en naar toekomstige boeren toe die absoluut loont.”

Bernd: “Grond vinden is geen evidente weg geweest. Het speelt nog altijd mee in die zin dat we onze bedrijfsvoering aanpassen aan de beschikbare grond, in plaats van uit te gaan van de ideale bedrijfsvoering om een rendabel en duurzaam bedrijf uit te bouwen. Nochtans denk ik dat, met de huidige uitdagingen die we kennen, zoals de opwarming van de aarde en de klimaatwijziging, en zelfs ons economisch samenlevingsmodel, het heel belangrijk is dat landbouwgrond beschikbaar is en blijft voor lokale telers. ”

Rosette: “Het vinden van grond tegenwoordig is niet eenvoudig omdat landbouwgrond vaak gebruikt wordt voor niet-landbouwactiviteiten en dat maakt het voor een boer moeilijk om een plek te vinden om te telen.”

boer x: “Dat landbouw in het achtergesteld verdomhoekje van de samenleving blijft zitten is een wezenlijk probleem van onze samenleving. Daarvoor is er maar één uitweg: de prijs van de voeding moét omhoog.”

boer y: “Er bestaat nog veel onwetendheid bij de grootgrondbezitters, over het belang van vruchtbare landbouwgrond en het behoud daarvan voor de toekomst.”

Filip: “Ik wil groeien naar een gemengd bedrijf want dat is duurzamer. Maar daarvoor is uitbreiding in oppervlakte noodzakelijk en dat is niet evident. Het probleem hier is dat families die veel landbouwgrond bezitten vaak bang zijn. Ze denken ‘boeren, daar geraken we lang niet meer van af’, of ‘die gaan ons terrein om zeep helpen’. Dat is een misvatting want landbouwgrond wordt zo terug nuttig en vruchtbaar en krijgt terug betekenis.”

Sarah: “Ik zou het fantastisch vinden dat dit een gemeenschapsboerderij wordt. Dat de boerderij van heel de buurt is, en dat ze financieel gedragen wordt. Maar ook dat mensen mee van de plek komen genieten en mee zorg mogen dragen voor deze plek.”

Maarten: “Ik ben niet van boerenafkomst dus voor mij was het niet evident om grond te vinden. De zoektocht was heel moeizaam. Ik heb hier in Afsnee veel geluk gehad. Ik doe daarom een oproep naar stadsbesturen en iedereen die grond ter beschikking kan stellen om mensen zoals ik, want zo zijn er nog heel veel, te helpen om zo’n project als hier te kunnen opstarten.”

Michel: “Ik heb op het punt gestaan om landbouwgrond aan te kopen, maar de prijs was totaal niet in verhouding tot wat ik daarop kan verdienen. Nu is mijn bedrijf gebaseerd op losse schroeven. Ik kan een groot stuk van mijn gronden van vandaag op morgen verliezen en dat is niet duurzaam. We moeten allemaal morgen eten en het is belangrijk dat we vruchtbare gronden in de buurt behouden waarvan we voedsel kunnen blijven halen.”

De Landgenoten op YouTube vind je hier.


De Landgenoten werkt in de provincie Limburg aan ruimte voor lokale voedselstrategieën dankzij de steun van:

 

Logo Provincie LimburgLogo Europees Landvouwfonds voor Plattelandsontwikkeling