Stichting De Landgenoten is sinds 2021 erkend als socio-culturele beweging. De afgelopen twee jaar zijn we een beweging gestart met de hulp van vrijwilligers. Zij ondersteunden crowdfundings, gingen de boer op om ons te vertegenwoordigen en hielpen bij activiteiten. Onlangs vroegen we hen wat goed gaat, mis loopt en waar we samen naartoe gaan. Wat leerden we?

 

1. Persoonlijke benadering werkt

Veel van onze vrijwilligers geven de voorkeur aan een persoonlijke benadering voor specifieke taken boven algemene oproepen via nieuwsbrieven. Een gerichte vraag leidt tot meer betrokkenheid. En (de meeste) vrijwilligers zijn mondig genoeg om ons nee te zeggen als iets niet lukt.

Jef Geldof

 

2. Duurzame evenementen lonen beter

De keuze van evenementen waar vrijwilligers energie in steken is van cruciaal belang. Ze willen ons graag vertegenwoordigen op plaatsen waar het publiek bij voorbaat al geïnteresseerd is in topics als duurzaamheid, landbouw en agro-ecologie. Een pensenkermis is niet de beste gelegenheid om een vrijwilliger voor op te trommelen.

 

3. Inzicht versterkt gemeenschapsgevoel

Communicatie is belangrijk. De Landgenoten gebruikt een besloten Facebookgroep waar we van gedachten wisselen met de vrijwilligers en stuurt hen een maandelijkse nieuwsbrief. Vrijwilligers vragen meer inzicht in wat andere vrijwilligers doen. Ze willen niet enkel een vooruitblik op wat komen gaat, maar ook een terugblik op wat vrijwilligers de afgelopen maanden hebben verwezenlijkt. Dat geeft iedereen het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap en stimuleert betrokkenheid.

 

4. Ondersteuning en feedback zijn essentieel

Vrijwilligers benadrukken de behoefte aan feedback. Vrijwilligers helpen ons immers niet enkel bij het organiseren van activiteiten of het uitdragen van onze missie in het veld, maar denken ook mee na over mogelijke verbeterpunten of acties voor onze organisatie. Door te luisteren naar de ideeën van vrijwilligers, en vooral door altijd te reageren op elk voorstel, voelen zij zich gehoord en gewaardeerd. 

 

5. Betekenisvolle opleiding

Vrijwilligers benadrukten het belang van zinvolle opleiding om beter te kunnen bijdragen aan onze missie: samen bouwen aan een duurzame toekomst voor landbouw. Daarom organiseren we regelmatig een basisvorming, ambassadeursopleiding of een vorming voor vrijwillige lokale beleidsmedewerkers. 

 

Wil je als vrijwilliger meewerken aan De Landgenoten? Laat het ons weten via een mail naar contact@delandgenoten.be