Nu kerst en nieuwjaar alweer ver achter ons liggen, nemen we graag een moment om nog even in 2022 te duiken en terug te blikken op het voorbije jaar.
Sensibiliserende activiteiten
2022 bracht een verademing wat onze activiteiten betreft. Na twee moeilijke coronajaren konden en mochten we weer volop samenkomen. Ons jaar was dus tot de nok gevuld met sensibiliserende activiteiten, waarbij we burgers op een fijne, ontspannen manier probeerden te overtuigen van de meerwaarde van de aankoop van gedeelde grond.
Het beste decor voor zulke activiteiten is uiteraard een boerderij die teelt op Landgenotengrond. Er waren maar liefst 8 activiteiten op onze boerderijen, van begeleide wandelingen, tot opendeurdagen en etentjes op het veld. En we organiseerden voor de tweede keer een heus boerderijfestival op Het Kruisbos, met een goedgevulde programma vol workshops, beleving en uiteraard de nodige uitleg bij het hoe en waarom van stichting en coöperatie De Landgenoten.
Maar niet enkel onze boerderijen waren het decor van sensibiliserende activiteiten. We werkten samen met verschillende organisaties om boeiende inhoudelijke activiteiten aan te bieden op diverse locaties, waaronder lezingen over de grondproblematiek en ecologische veehouderij. Grote publiekstrekkers waren het debat ‘Klimaat en natuur in crisis’ in Parochiezaal Sint-Paulus in Gent én het spraakmakende interview met Pablo Tittonell in de foyer in de Gentse Vooruit. Dirk Holemans van Oikos ontlokte aan Tittonell antwoorden op vaak moeilijke agro-ecologische vraagstukken.
Ook onze filmavonden brachten heel wat mensen op de been. Op een filmavond brengt De Landgenoten burgers bij elkaar om samen naar een film te kijken die de grondproblematiek illustreert. Bioboeren zorgen daarbij voor een passende inleiding en vaak is er ook een nawoord van ervaringsdeskundigen. In 2022 deden we 7 filmavonden, op verschillende locaties in Vlaanderen.
In 2022 organiseerden we voor het eerst een heuse Landgenotenquiz, een gezellige avond waarop 30 ploegen spelenderwijs kennis maakten met onze organisatie en prangende landbouwthema's.
Standjes bemannen
Als we geen eigen activiteiten organiseren, dan proberen we zichtbaar te zijn op activiteiten van andere organisaties in onze sector. In 2022 bemanden we met ons team van geëngageerde vrijwilligers meer dan 20 standen. We spraken daarbij meer dan duizend mensen aan over onze missie. Onze standen kregen in 2022 een behoorlijke visuele update, met nieuwe roll-up banners en ook boeiende flyers. We maakten onder andere een nieuwe flyer om vrijwilligers te werven en de flyer die onze werking uitlegt, kreeg een update. Voor onze standjes op biomarkten in Antwerpen, Maldegem, Brugge en Gent, maakte we een marktflyer gericht op de bio-consument.
Lancering nieuwe crowdfundingsacties
Ook voor nieuwe crowdfundings werden flyers en posters gemaakt. In 2022 lanceerden we de 2 crowdfundingsacties: we kochten 1,2 hectare grond aan voor ‘t Lekkerland in Puurs en 0,3 hectare voor het Vlinderveld in Zemst. Boeren waarvoor we Landgenotengrond kochten, werden het gezicht van hun crowdfundingscampagne en we ondersteunen hen daarbij communicatief zo goed mogelijk.
Beleidswerk bij De Landgenoten
De Landgenoten is een pragmatische organisatie die vooral zelf zaken wil realiseren door gronden aan te kopen. Maar omdat we merken dat de grondprijzen nog meer omhoog gaan en dat toegang tot grond er niet eenvoudiger door wordt, zetten we in 2022 ook in op beleidswerk. We lieten onze stem laten horen bij beleidsmakers, meer bepaald over de vernieuwing van de pachtwet. Zo ging Petra Tas op bezoek bij N-VA en het kabinet van minister Brouns en gaf De Landgenoten ook input aan de Vlaamse Voedselstrategie via partnerorganisaties.
We gingen ook de boer op met onze beleidsnota “toegang tot grond”. Deze kwam tot stand in onder leiding van Voedsel Anders na een lang en participatief proces waarbij experten (boeren, academici en beleidsmakers) input gaven. Ons in 2021 gepubliceerde rapport “Knelpunten in beleid en wetgeving voor toegang tot grond voor agro-ecologische en jonge boeren in Vlaanderen” viel in de smaak bij de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VPR) en dat leverde ons in maart 2022 de Openruimtebeker op. De grondproblematiek kreeg ook in de media aandacht, onder andere door een treffende opinie in De Standaard van Petra Tas getiteld “Op landbouwgrond moet je telen, niet speculeren”.
Binnen het onderzoeksproject H2020 Ruralization hebben we ons verder verdiept in innovatieve landbouwprojecten in het buitenland en in de manier waarop lokale besturen dergelijke projecten kunnen ondersteunen. Die kennis willen we graag overdragen op lokale besturen met ambities omtrent lokale duurzame voedselproductie.
Beweging maken bij De Landgenoten
Onze vrijwilligers waren massaal aanwezig op onze activiteiten en kwamen in 2022 maar liefst 5 keer samen. In 2022 organiseerden we voor onze achterban een allereerste trefdag voor agro-ecologie samen met andere bewegingsorganisaties uit het Voedsel Anders Netwerk.
De financiën
Onze financiële cijfers zijn nog niet rond, maar we kunnen al wel zeggen dat we een recordjaar hadden voor wat giften betreft. Alle schenkers waarvan we de volledige adresgegevens hebben, ontvingen van ons een dankbrief. En we bedankten al onze schenkers en aandeelhouders van 2022 opnieuw met 5 mooie kerstkaarten met ruimte voor een persoonlijke boodschap en een korte introductie over onze organisatie. Zo ontdekken steeds meer mensen De Landgenoten.
Vooruitblik naar 2023
De Landgenoten zal blijven sensibiliseren over de grondproblematiek in Vlaanderen en we blijven aan de slag om de financiering van aangekochte gronden definitief rond te krijgen met giften en aandelengeld.
Op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van De Landgenoten? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief, of volg ons vide deze pagina op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.