Je hoeft geen aandeelhouder van onze coöperatie te zijn om bij te dragen aan de aankoop van landbouwgrond voor bioboeren. Ook schenkingen aan Stichting De Landgenoten worden ingezet om meer ruimte te creëeren voor lokale, biologische landbouw. Daar hangt zelfs een mooi belastingvoordeel aan vast.

Het idee van De Landgenoten is simpel: als veel burgers elk een klein bedrag investeren, kunnen deze kleine bedragen samen een mooi stuk landbouwgrond financieren. Eens gefinancierd, blijft die landbouwgrond voor altijd in handen van De Landgenoten, die de grond voorgoed beschermt als landbouwgrond voor bio. Op die manier geven we grondzekerheid aan bioboeren zoals Tim en Lies van ‘t Lekkerland en creëren we samen gezonde en veerkrachtige bodems voor het voedsel van vandaag en morgen.

gift

De Landgenoten werft op twee manieren fondsen voor zijn grondaankopen. Enerzijds kan je via onze coöperatie aandelen kopen voor €250/ stuk (+€10 werkingskost). Als coöperant ben je een klein stukje medebeheerder van de landbouwgronden die De Landgenoten koopt en ter beschikking stelt van bioboeren. Je wordt ook uitgenodigd voor onze Algemene Vergadering. Zo kan je zelf volgen en beslissen wat er met je investering gebeurt. 

Anderzijds kan je via het Fonds vrienden van De Landgenoten, erkend door de Koning Boudewijnstichting, ook een (maandelijkse) gift doen aan stichting De Landgenoten. Van elke €10 die je schenkt, gaat €9 naar de aankoop van landbouwgrond en €1 naar werkingskosten van De Landgenoten. Als schenker kan je kiezen naar welke aankoop jouw gift gaat. Giften die niet worden toegewezen, worden verdeeld over de aankopen waarvoor we nog geld zoeken.

 

Waarom een gift?

Hoewel je als schenker geen medebeheerder wordt van onze landbouwgronden, geniet je wel van een belastingvoordeel. Zodra jouw gift €40 of meer bedraagt (gecumuleerd per kalenderjaar), heb je recht op een belastingvermindering van 45%. Doorgaans worden de fiscale attesten automatisch bezorgd door de Koning Boudewijnstichting in februari van het jaar volgend op je schenking. Voor schenkingen die je in 2023 uitvoert (of uitvoerde) is dat dus februari 2024. Wie voor 31 december schenkt, profiteert dus snel van dit voordeel.

 

Hoe kan je schenken?

Giften aan Stichting de Landgenoten worden ingezameld door het Fonds Vrienden van De Landgenoten, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Er zijn drie manier om een gift over te maken aan dit fonds:

1/ Via een overschrijving op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met gestructureerde mededeling 018/0300/00086.

2/ Via Payconiq. Onderstaande QR brengt je meteen op de juiste plaats. Open deze QR-code énkel in je bankapp. Enkel dan kan er een fiscaal attest toegekend worden.

3/ Via de online applicatie van de Koning Boudewijnstichting.

 

Hoeveel recupereer je van een gift?

Je recupereert 45% van het bedrag dat je in een kalenderjaar schenkt. Enkele voorbeelden:

Totaal van jouw gift Het bedrag dat je terugkrijgt Jouw reële kost
40 euro 18 euro 22 euro
75 euro 33,75 euro 41,25 euro
100 euro 45 euro 55 euro
250 euro 112,50 euro 137,50 euro

Je kan maximaal 10 procent van je netto-inkomen inbrengen als gift.

 

Zit je nog met vragen over een gift doen? Kijk op onze pagina met veelgestelde vragen.