Bij De Landgenoten kiezen we resoluut voor biologische landbouwers op onze gronden. Waarom we dat doen? Moederorganisatie BioForum stipt in haar nieuwe publicatie 'Bio kan de wereld redden' de meerwaarde van bio op diverse maatschappelijke thema’s aan. Ze bundelt daarin wetenschappelijk onderzoek rond thema’s als voedselzekerheid, bodemgezondheid en klimaat. Laura van BioForum licht een tipje van de sluier op. 

Landbouw heeft een enorme impact op onze omgeving. Denk niet alleen aan de bodem die bewerkt wordt om voedsel te produceren, maar ook aan biodiversiteit, de lucht- en waterkwaliteit en de gezondheid van mens, dier en planeet. En dan is er ook nog de klimaatverandering. Op dat vlak staat het huidige landbouwmodel voor grote uitdagingen. Nochtans kan biologische landbouw voor elk van die uitdagingen een deel van de oplossing zijn. BioForum zet dit pleidooi voort met de publicatie ‘Bio kan de wereld redden’ vol wetenschappelijk onderzoek rond thema’s als voedselzekerheid, bodemgezondheid en klimaat.

Het is een waarheid dat biologische landbouw door het huidige landbouw- en milieubeleid te weinig wordt erkend en gevaloriseerd. Te veel wordt er gekeken naar verschillende aspecten zonder het grotere plaatje in beeld te houden. Biolandbouw is een systeembenadering die op verschillende aspecten tegelijk werkt. Ze is niet altijd de beste oplossing voor één deelaspect, maar als geheel komt biologische landbouw er het beste uit. Vergelijk het met een tienkamp: bio is niet noodzakelijk op alle aparte disciplines kampioen, maar kan wel de meerkamp winnen omdat het op alle disciplines goede resultaten neerzet.

"Vergelijk het met een tienkamp: bio is niet noodzakelijk op alle aparte disciplines kampioen, maar kan wel de meerkamp winnen omdat het op alle disciplines goede resultaten neerzet."

Neem bijvoorbeeld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN: bio draagt positief bij tot een heel aantal doelstellingen, maar vermindert ook de negatieve impact van landbouw- en voedingsproductie voor een aantal van die doelstellingen. Omdat het beleid de diverse problemen niet als een samenhangend systeem aanpakt, maken beleidsmakers soms vreemde keuzes. Zo geeft men de voorkeur aan technologische oplossingen voor één probleem, die andere problemen groter maken. De systeemaanpak van biologische landbouw zou voor het geheel van problemen een betere oplossing kunnen zijn, maar dat wordt zelden in aanmerking genomen.

Met deze nieuwe publicatie wil BioForum de meerwaarde van bio op diverse maatschappelijke thema’s bewijzen. Ze steunen daarbij op wetenschappelijk onderzoek, vooral uit het buitenland. Zo ontkracht literatuurstudie op die manier een aantal hardnekkige vooroordelen over bio of plaatst ze in perspectief. De publicatie heeft niet de ambitie om volledig te zijn, maar wel om een selectie te bieden van wat er aan wetenschappelijk bewijs beschikbaar is om de maatschappelijke meerwaarde van bio aan te tonen en de conclusies die we daaruit kunnen trekken.

Je kan de publicatie downloaden via www.biokandewereldredden.be

Acht redenen waarom bio de juiste keuze is
Copyright: BioForum