In het kader van Food.Film.Fest organiseren we 26 november in De Cinema in Antwerpen een vertoning van en nabespreking bij Sur le champ, een hoopvolle documentaire die toont hoe zowel boeren als het voedsel op ons bord wereldwijd gelinkt zijn.

Aan het begin van de 20e eeuw zagen velen in globalisatie en massaproductie de oplossing om honger wereldwijd uit te roeien. Tegenwoordig produceert de voedselindustrie genoeg voedsel voor 12 miljard mensen, maar een derde van dit voedsel wordt verspild of verbrand. En dat terwijl nog steeds een miljard mensen honger lijden. Is er geen alternatief?

De hoopvolle documentaire Sur le champ toont van wel. In de marge van de grootschalige landbouw evolueren immers steeds meer boeren, zowel in hoge- als in lageinkomenslanden, naar een geloofwaardig alternatief model: duurzame familiale landbouw. Een veerkrachtig model gebaseerd op agro-ecologie en op verbonden samenleven met onze omgeving. Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer?

Naar aanleiding van Sur le champ – dat aan de hand van boeren in België, Peru en Burkina Faso toont hoe landbouwers en ons voedsel wereldwijd gelinkt zijn – buigen we ons zondag 26 november om 17u15 in De Cinema (Antwerpen) over die vraag. Petra Tas, coördinator van De Landgenoten, gaat na de film van een uur in gesprek met een van de boeren van Loof & Bezen. De Wommelgemse CSA-boerderij voorziet immers wekelijks honderden gezinnen van gezonde biologische groenten. Zij tonen hoe een alternatief eruit kan zien.

Ben jij er zondag 26 november bij? Bestel hier je kaartje. Meer info over Food.Film.Fest, een organisatie van Voedsel.Anders, vind je hier.

 

Video