Sinds 2019 telen Ona, Tom en Kaat biologische groenten, fruit en bloemen in Wommelgem. Dat doen ze op grond van de gemeente Wommelgem, die Loof en Bezen een concessie van drie keer drie jaar verleent, wat onzekerheid met zich meebrengt. Dankzij hun samenwerking De Landgenoten kunnen ze nu wortelen op grond die definitief voor biolandbouw bestemd blijft. 

Het nieuwe veld werd op 5 april ingehuldigd samen met de oude en nieuwe leden van de zelfoogstboerderij. Boeren Ona, Kaat en Tom plantten een symbolische eerste boom en kozen daarvoor een zwarte moerbei. “De zwarte moerbei staat symbool voor overvloed. We geloven dat als we de grond zelf goed soigneren, hij ook goed voor ons zal zorgen en een overvloed aan gezonde groenten en fruit zal brengen”, vertelt Ona Meirlaen. 

"De zwarte moerbei staat symbool voor overvloed. We geloven dat als we de grond zelf goed soigneren, hij ook goed voor ons zal zorgen en een overvloed aan gezonde groenten en fruit zal brengen"

Ona Meirlaen, Loof en Bezen

communityL&B
De community van Loof en Bezen, zowel oude als nieuwe leden, kwamen het nieuwe veld mee inhuldigen. Foto: Frédéric Albers

“Het is fantastisch dat eindelijk het moment is aangebroken dat we dit stuk grond definitief voor lokale voedselproductie kunnen bestemmen”, vertelt Petra Tas, coördinator van De Landgenoten. “Het planten van een boom is een mooi symbolisch gebaar. Je plant immers geen boom op grond waar je geen zekerheid over hebt. Deze zwarte moerbei gaat hier wortelen en vruchten bieden aan de huidige en toekomstige generatie. Niet alleen is de toekomst van Loof en Bezen verzekerd. De Landgenoten realiseert ook haar missie om grond voor altijd te bestemmen voor biologische landbouw.” 

Nog meer gezinnen genieten van lokale biovoeding

Op het ‘oude’ veld teelden Ona, Kaat en Tom al groenten, fruit en bloemen voor zo’n 250 gezinnen. Dankzij het nieuwe veld aan de Van Tichelenlei krijgen nog eens 100 mensen extra de kans om zelf te komen oogsten.  “Voor ons voelt het als het zevende en ook een beetje als het eerste teeltjaar, met het nieuwe veld – nieuwe grond, nieuwe tunnel, nieuwe waterput, nieuwe schoffels, nieuwe seizoensarbeiders, nieuw next-level organiseren en nieuwe leden - erbij. Het is een mix van spannend en vertrouwd, en soms ook wel een beetje van de tel kwijt”, lacht Kaat Segers van Loof en Bezen.

meisje met spinazie
De deelnemers konden meteen al de eerste groenten oogsten van het nieuwe veld.

NOG MEER Landgenoten gezocht

Het perceel van 2,3 hectare dat De Landgenoten nu kon vrijkopen, is het eerste van in totaal 4,7 hectare. De aankoop gebeurt in drie delen: intussen is dus de crowdfunding voor het tweede perceel van 0,9 hectare gestart. Dat hopen we in december te kunnen vrijkopen. Het laatste deel, 1,5 hectare, zouden we eind 2026 willen vrijkopen. 

“Om onze projecten - zoals Loof en Bezen - te doen slagen, zijn we dus op zoek naar mede-Landgenoten: mensen die aandelen willen kopen of een gift willen doen. Giften vanaf 40 euro per jaar zijn trouwens fiscaal aftrekbaar. Doneer je bijvoorbeeld maandelijks 15 euro, dan krijg je daarvan 6,75 euro terug. Je reële bijdrage is dus maar 8,25 euro per maand. Met dat geld kunnen we elke maand 2 vierkante meter landbouwgrond 'vrijkopen' en voor altijd voor gezonde voeding en biodiversiteit bestemmen.”

www.delandgenoten.be/loofenbezen