Tournée Aréale, het laboratoriumproject van De Landgenoten waarbij we boeren helpen grond zoeken, zit op covid-kruissnelheid. We voeren dit project uit met twee boeren en plannen binnenkort om ook te starten bij een derde.

Grond zoeken?

We doen dit uiteraard niet alleen. Bij elk van de boeren hebben we een groep sympathisanten verzameld die ons helpen grond te zoeken. We zoeken hierbij niet via de reguliere kanalen, maar trachten door gebruik te maken van het netwerk van de groep te botsen op een stuk grond dat nog niet te koop staat. Zo willen we boeren helpen bij de start, uitbreiding of het veiligstellen van hun bedrijf. Maak kennis met de drie boeren.

Mattias en Johan van De Blauwe Spie

Mattias neemt na meer dan twintig jaar de biodynamische boerderij over van zijn vader Johan. De Blauwe Spie botst al langer op de grenzen van hun areaal. Elke vierkante centimeter wordt optimaal benut. Omwille van verschillende uitdagingen (rust voor de bodem, bouw eigen serre, uitbreiding) is extra grond nodig.

Op de openingsavond van onze Tournée Aréale begin september kwamen een vijftiental sympathisanten luisteren naar de plannen van Mattias, bereid om hun schouders zetten onder onze zoektocht. Na een bevlogen rondleiding en een hartig soepje, begon de zoektocht.

Die heeft intussen geleid tot de aankoop van een stuk grond van twee hectare door een ideologisch bevlogen klant van De Blauwe Spie. Na de infoavond kocht ze het stuk om De Blauwe Spie te ondersteunen en bezorgde de boeren een pachtcontract.

Toch is de zoektocht van de groep niet afgerond. Mattias wil graag 5 hectare extra kunnen bewerken. In een tweede online bijeenkomst, werd besproken hoe we het netwerk verder kunnen aanspreken en welke pistes kunnen leiden tot extra geschikte en nabij gelegen grond. De deelnemers spreken intussen grondeigenaren aan of leveren tips waar mogelijk op korte termijn grond te koop komt. Zodra bijeenkomsten opnieuw toegelaten zijn, komt de groep terug samen. Vanaf januari worden social media ingezet.

Renaat, Silke, Katrien en Hannes van ’t Reigershof

’t Reigershof is al langer een begrip in de omgeving van De Haan. Deze biologische geitenboerderij zit in volle omschakeling: ze wil van een biologische naar een biodynamische boerderij evolueren en zichzelf omvormen tot een coöperatie. Omdat de vereisten voor biodynamische landbouw iets strenger zijn dan voor biologische, is extra grond nodig. De Landgenoten helpt graag bij deze duurzame evolutie.

Twee startmomenten vonden plaats. Een begin augustus en een begin oktober. Daaruit puurden we een groep van dertien sympathisanten en een massa tips. Die tips zijn we aan het onderzoeken. Tegelijkertijd starten we online een mini-campagne om nog meer tips te genereren.

Maar ook hier strooit Covid-19 roet in ons eten: de tweede bijeenkomst is uitgesteld tot de afvlakking van de curve. Hopelijk behouden alle vrijwilligers de moed om online verder te zoeken naar extra grond voor de geitjes van Renaat & co.

Charlotte, boerin in opleiding

Om onze ervaringen in dit proefproject te verbreden, zijn we op zoek gegaan naar een derde boer met een andere context. Zo kwamen we uit bij Charlotte. Zij rondt haar opleiding tot bioboer bij Landwijzer af en startte als stagiair op La Finca een zelfoogstperceel. Ze wil voor zichzelf beginnen in 2022. En daarvoor is grond nodig!

Haar bedrijfsplan is inmiddels goedgekeurd door de Adviesgroep van De Landgenoten. We hebben een lijst met vrijwilligers die willen helpen zoeken, een lijst van mogelijke partnerorganisaties, en we legden onze startdatum vast op 3 februari.

Wat nog?

Wat staat er ons nog te wachten? Het is lastig plannen tijdens een pandemische crisis. Net voor de tweede bijeenkomst bij De Blauwe Spie, ging Lo-Reninge in mini-lockdown. En nu we een enthousiaste groep hebben verzameld rond ’t Reigershof, heerst er een tweede lockdown. Onze zoektocht gebeurt momenteel dus vooral online, via facebook en via e-mail.

Toch konden we een flinke groep mensen warm maken voor onze online workshop over de heersende grondproblematiek. Collega Annelies gaf hen flink wat achtergrondkennis als extra stimulans.

Omwille van de moeilijke omstandigheden verlengen we het project met een half jaar; gelukkig stelt de subsidiërende overheid zich heel soepel op.

We streven ernaar het project af te sluiten aan het einde van de lente. Dan gaan we op weekend met vrijwilligers van de drie werkgroepen voor een stevige evaluatie, een boerderijbezoek en natuurlijk om ervaringen te delen bij een hapje en een drankje.

 

Het laboproject Tournée Aréale is een project gesubsidieerd door de overheid, departement Cultuur, Jeugd en Media.