Eind december kreeg De Landgenoten het goede nieuws dat ons aanvraagdossier voor een kortlopende erkenning als omgevingsvereniging goedgekeurd is. Stijn en Jorunn zijn sinds midden maart aan de slag. Hun missie? Meer publieke gronden inzetten voor agro-ecologische en biologische landbouw. De komende twee jaar gaan ze lokale overheden begeleiden om die ambitie waar te maken.
Je kan bij hen terecht met al je vragen over publieke landbouwgronden, maar waarover kan je nog met hen praten? Een korte voorstelling.
Stijn De Rijck is geboren en getogen in Langdorp, een deelgemeente van Aarschot in de Demervallei. Samen met zijn vrouw Julie verbouwt hij er momenteel een sixtiesbungalow, met een grote tuin rond. Alle Vlaamse koterijen werden intussen afgebroken en maken plaats voor een gemengde haag, fruitbomen en -struiken en een moestuin.
Stijn is een grote fan van de korte keten. Zo werkte hij bij Content, een verpakkingsvrije winkel in Leuven, en organiseert hij mee de Fermerie in Aarschot. “Dat is een markt met lokale producenten. Elke vierde zaterdag van de zomermaanden kan je ijs, brood, groenten, biertjes, lamsvlees en nog veel meer komen kopen. Het is ook een fijne plek om met vrienden af te spreken bij een drankje en muziek.”
“Ik kijk elk jaar uit naar het tomatenseizoen en eet het liefst de groene en gele. Ik heb als kind trouwens lang gedacht dat ‘makato’ een officieel woord was. Achteraf bleek dat mijn moeder die naam gaf aan onze boterhammen met mayonaise, kaas en tomaat. Dat zijn nog altijd de lekkerste boterhammen”, lacht hij.
Stijn gaat aan de slag als adviseur publieke landbouwgronden. “In mijn vorige job leidde ik innovatietrajecten door specialisten uit verschillende bedrijven samen te brengen. Ik kijk er nu naar uit om - samen met lokale besturen, landbouwers en inwoners - duurzame plannen te smeden voor publieke landbouwgronden.”
Stijn vormt een tandem met Jorunn Dieleman, die verantwoordelijk is voor communicatie en participatie rond publieke landbouwgronden. Jorunn woont met haar lief Tim en zoon Otto (4) in Drongen, vlak bij Gent. Ook zij zit middenin in een verbouwing. In Oostwinkel, in het Meetjesland, verbouwen ze immers het boerenhof van Tims opa tot een kangoeroewoning voor haar gezin én opa. “Wie weet start ik ooit wel mijn eigen bioboerderij”, vertelt ze. “Rond het boerenhof is er alleszins genoeg ruimte om wilde dromen te hebben.”
Als het ooit zover is, kan ze alvast de ervaring meenemen die ze twee seizoenen opdeed bij De Wassende Maan in Deinze, waar ze ook een groentenabonnement heeft. “Mijn lievelingsgroente? In de zomer is dat wellicht de aubergine.”
Jorunn is bioloog van opleiding, met een grote interesse in burgerwetenschap. “In mijn vorige functie bij HOGENT doceerde ik agro-ecologie, vandaar de sterke affiniteit met de thematiek. Ik bouwde ook het nieuwe onderzoekscentrum AgroFoodNature mee uit en werkte als onderzoeker op een aantal landbouwprojecten, maar ook op het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin”, legt ze uit. Daarbij experimenteerden vijfhonderd burgers met bloemenweides in gazons. Hoe leg je best een bloemrijk grasland aan? Welke rol speelt de bodem en de omgeving? Trekt zo'n grasland ook meer insecten aan? Dat waren enkele van de vragen die ze onderzocht. “Vooral deze ervaring leerde me hoe je burgers langdurig motiveert, hen ruimte geeft om bij te dragen en hoe je participatieve processen opzet en begeleidt.”
PS: Wil je binnenkort zelf schitteren op deze pagina? We zoeken nog één collega om ons team te vervolledigen. Ben jij of ken jij een administratief wonder? Solliciteer dan tot en met 15 april.