Ben je een boer (in spe) met interesse in een agro-ecologische toekomst voor je landbouwbedrijf? Hoe vind je grond en middelen om een duurzaam landbouwbedrijf op te starten, uit te breiden of door te geven aan de volgende generatie? De Landgenoten en CSA-netwerk nodigen je uit op deze studiedag. Ga naar huis met concrete tips en krijg een duidelijk inzicht in de grondproblematiek én in de mogelijke oplossingen.

Deze studiedag is een initiatief van De Landgenoten en CSA-Netwerk met steun van OVAM, Vlaanderen Circulair. Deelname is gratis, met vrije bijdrage voor lunch of receptie. Je kan de hele dag of een halve dag deelnemen. 

13 december in De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat, 2000 Antwerpen. Bekijk hier de wegbeschrijving.

Inschrijven kan tot en met maandag 9 december.

CONTEXT

Wekelijks verdwijnen tal van boerenbedrijven in Vlaanderen. Vele boeren naderen de pensioenleeftijd en vinden geen opvolger. Tegelijkertijd kwamen er vorig jaar 56 nieuwe bioboeren bij; een nieuwe generatie die gelooft in een duurzame toekomst voor de Vlaamse landbouw. Echter, heel vaak moeten ze starten op kleine lapjes grond of in hele onzekere situaties. Uit een enquête van het CSA-netwerk in 2018 blijkt dat een kwart van de CSA-boeren geen zekere toegang tot grond heeft (mondelinge overeenkomsten, tijdelijke contracten, …). Het is haast onmogelijk om als starter een stukje betaalbare en beschikbare grond te vinden. Ook bij bedrijfsovernames of bedrijven die willen investeren in een meer agro-ecologische bedrijfsvoering (agroforestry, eigen veevoerderteelt, ruimere vruchtwisseling, …) ontbreekt het dikwijls aan financiële middelen of grond. Krijg en duidelijk inzicht in de grondproblematiek en ga naar huis met concrete tips.
 

PROGRAMMA

9.30u

Ontvangst

9.45u

Inleiding

Petra Tas, coördinator De Landgenoten

10.00u - 11.00u

Advieskliniek contracten

Stijn Verbist, huisjurist van De Landgenoten
Betty Van Eyken, stafmedewerker dienstbetoon Boerenbond

Hoe zorg je voor een overeenkomst die je voldoende zekerheid biedt’? Waar moet je op letten? Welke clausules moet je opnemen om een contract sluitend te maken? Bezorg ons jouw vraag bij inschrijving en krijg een concreet antwoord van deze experten.

10.00u - 11.00u

Tips van en voor boeren

Open forum met getuigenissen voor en door boeren.

Hoe vind je grond? Tips en tricks uit de praktijk. Je kan je 's ochtends ter plekke aanmelden als je graag jouw ervaring wil delen.

11u-11.45u

Publieke gronden voor agro-ecologie

Annelies Beyens, aanspreekpunt lokale besturen De Landgenoten
Steven Desair, aanspreekpunt lokale voedselstrategie VVSG

Op welke maatschappelijke thema’s kan je als boer inzetten? Met welke procedures, politieke besluitvorming, … moet je rekening houden? Hoe overtuig je gemeentebesturen om grond ter beschikking te stellen?

11.45u-12.30u

Grond voor bedrijfsoverdracht

Sarah Michels, Landwijzerstudent en boerendochter
Charlotte Cobbaert, Kenniscentrum bedrijfsoverdracht

Waar kan je terecht voor steun & hulp? Kan je een agro-ecologische toekomst van je bedrijf verzekeren bij een overname? Zo ja, hoe? Hoe kan je familiaal conflict voorkomen over grond bij bedrijfsovername? Hoe bouw je een makkelijk overdraagbaar bedrijf uit? 

12.30u-13.30u

Lunch

13.30u-14.15u

Natuurgrond voor agro-ecologie

Mathias D'Hooghe, Regiocoördinator Agrobeheercentrum Eco²

Welke meerwaarde biedt het beheren van natuurgronden voor jou als boer? Wat zijn de drempels en kansen?

14.15u – 15.00u

Geld en grond: noodzakelijk kwaad?

Daniel Cromphout, Projectmanager ‘Nieuwe landbouw’ KBC

Is grond aankopen als boer de beste optie? Welke andere opties zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen op korte en lange termijn? Wat is de impact van jouw keuzes op jouw inkomen en je bedrijf vandaag, morgen en overmorgen?

15.00u – 15.45u

Collectieve actie om grond te vrijwaren

Adje Van Oekelen, beweging & crowdfunding De Landgenoten
Hanne Flachet, mobilisatie & beleidsbeïnvloeding FIAN
Wim Moeyaert, De Groentelaar & BoerenForum

Hoe kunnen boer.inn.en en burgers helpen bij het vrijwaren en verwerven van landbouwgrond? Hoe kan een actieve en steunende lokale gemeenschap van betekenis zijn? 

15.45u – 16.30u

Grond voor starters: de addertjes onder het gras 

David Buchan, Wijveld & CSA Netwerk
Koen Dhoore, Landwijzer

Veel grondgerelateerde problemen ontdek je pas nadat je gestart bent. Waar moet je op letten van bij het begin? Welke impact heeft goede toegang tot grond op de rest van je bedrijfsvoering? Wat betekent het om grond al dan niet zélf aan te kopen? 

16.30u-17.00u

Conclusies en toekomstperspectief

Sylvie Fosselle en Eva Kerselaers, Landbouw en Maatschappij ILVO
Tom Troonbeeckx BoerEnCompagnie, voorzitter De Landgenoten

17.00u-18.00u

Receptie

 

Heb je nog vragen?

CONTACTEER ONS
 

SCHRIJF JE IN