Gemeente Lanaken overweegt om 2 à 4 ha gemeentegrond te bestemmen voor een bioboerderij met rechtstreekse verkoop aan consumenten. In opdracht van de gemeente doet De Landgenoten een oproep naar professionele bioboeren (in spe). De Landgenoten ging in gesprek met schepen Christel Gorissen over de drijfveer van gemeente Lanaken:

Veel steden en gemeenten verkopen hun gronden. Jullie aan de andere kant kiezen ervoor om grond van de gemeente op een bewuste manier een nieuwe bestemming te geven, waarom?

De gemeente Lanaken is geen typische landbouwgemeente maar telt toch een groot aantal landbouwbedrijven. Als gemeente worden we de laatste jaren meer dan tevoren geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatveranderingen. Elk jaar moet de schadecommissie bij elkaar geroepen worden. We zijn ervan overtuigd dat er energie moet gestopt worden in het experimenteren met alternatieven voor de klassieke landbouw. We weten ook dat het als beginnend landbouwer geen sinecure is om een levensvatbaar bedrijf uit de grond te stampen. Daarom willen we op onze manier ons steentje bijdragen om deze manier van landbouw een kans te geven te experimenteren en zich te ontwikkelen.

Behalve bio, kies je ook voor korte keten, waarom?

Korte keten maakt een wezenlijk onderdeel van ons klimaatactieplan. Het rechtstreeks samenwerkingsverband tussen de producent en lokale handelaars of consumenten zorgt niet enkel voor een duurzamere productie waarbij de landbouwer een redelijke prijs krijgt voor zijn producten, maar ook voor een duurzamere consumptie. Consumenten gaan hopelijk weer lokale en seizoensgebonden producten op het menu zetten en zo start je een duurzame en gezonde keten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Wij doen beroep op De Landgenoten omdat jullie over een grote hoeveelheid expertise beschikken die wij als lokaal bestuur niet hebben. Ook de praktische uitwerking van een project vraagt veel begeleiding en opvolging die te uitgebreid zijn voor het takenpakket van een duurzaamheidsambtenaar in een gemiddelde gemeente zoals de onze."


Christel Gorissen, schepen Lanaken

  • GEMEENTEGROND ZOEKT BIOBOER

  • Je wil graag een duurzaam landbouwproject in jouw gemeente, maar hoe begin je eraan met jouw lokaal bestuur of organisatie? Laat je perceel 'grondig' doorlichten, breng experts en betrokkenen samen en vind een landbouwer op maat van jouw plan.

Laat je perceel scannen

VVSG VOEDSELDAG 11 februari

Hoe start je met een lokale voedselstrategie? Hoe koop je meer lokaal? Hoe voorzie je grond voor je boeren? Hoe pak je voedselverspilling aan?... Kom het ontdekken op de VVSG Voedseldag en breng je gemeente op smaak.

Schrijf je in

Ben je bioboer (in spe) en heb je interesse? Geef ons een seintje ten laatste 30 november 2019.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

De Landgenoten werkt in de provincie Limburg aan ruimte voor lokale voedselstrategieën dankzij de steun van:

 

Logo Provincie LimburgLogo Europees Landvouwfonds voor Plattelandsontwikkeling