De Landgenoten financiert de aanplant van 41 bomen op het landbouwperceel dat De Landgenoten aankoopt voor biologisch tuinbouwbedrijf Herdershof. Deze aanplant is het sluitstuk van een laboratoriumproject gefinancierd door de Vlaamse overheid waarmee De Landgenoten onderzocht hoe vrijwilligers te engageren om naar geschikte landbouwgrond te zoeken. Het planten van de bomen is een symbolische daad die aangeeft dat we zekerheid hebben gecreëerd over het gebruik van deze gronden. Bovendien dragen we duidelijk bij aan de biodiversiteit van het perceel én aan de sociale meerwaarde ervan.
Tweejarige zoektocht naar zekere grond
Dankzij middelen van de Vlaamse overheid, kon De Landgenoten kennis opdoen over hoe vrijwilligers te egageren om naar geschikte landbouwgrond voor boeren te zoeken. Het traject werd wegens corona uitgesponnen over twee jaar en leverde wel nieuwe gronden op voor de boeren in kwestie, maar geen nieuwe aankopen voor De Landgenoten.
Boomplantfeest als symbool voor belang zekere grond
Toch wilden we het geplande boomplantfeest laten doorgaan. Bomen planten heeft namelijk een grote symbolische waarde: je plant als boer of gebruiker geen bomen op grond waarover je niet zeker bent. Om te investeren in biodiversiteit moet je als boer zeker zijn dat je zelf de vruchten kan plukken. Dat kan alleen als je zeker bent dat je de grond nog voor lange tijd kan gebruiken. Corona gooide roet in het eten: vanwege de verstrengde maatregelen maken we er geen boomplantfeest van, maar laten we de boer alvast zelf de bomen planten. Een feestelijke inhuldiging kan nog altijd in de lente wanneer de coronasituatie – hopelijk – weer onder controle is.
Een zomerlinde en 40 laagstam appelbomen op Herdershof
Voor het planten van de bomen kozen we voor de grond van Herdershof. Er komt een zomerlinde, een boom die hoog en groot wordt, en die lekker ruikt. Rond deze boom zullen feesten gegeven worden. Daarnaast worden er 40 laagstam appelbomen geplant, als een soort haag. De bloemen zullen bijen aantrekken en de vruchten kunnen mee in het fruitpakket. Van de appels van mindere kwaliteit zal sap worden geperst om te verkopen.
De rol van bomen op een biologische boerderij
Deze toepassing laat goed zien hoe biodiversiteit en landbouw kunnen samengaan. Bomen slaan CO2 op, geven beschutting aan dieren, trekken bestuivers aan, leveren oogst én verbeteren de bodemvruchtbaarheid. Bomen stimuleren bovendien het bodemleven door hun bladeren elke keer opnieuw terug te brengen in de kringloop. Zo verbeteren ze de waterhuishouding van een landbouwperceel: door het hogere humusgehalte kan de grond meer water bergen. Bij droogte zuigen de bomen water uit diepere grondlagen op, dat via een soort ‘hydraulische lift’ ook in de gewaszone terechtkomt. Bovengronds zorgen bomen, struiken, heggen en bloemenranden voor een groter ecosysteem op het bedrijf, iets dat uiteindelijk ook de productie ten goede komt. Zo is er een duidelijke synergie tussen landbouw en natuur.
Toch zien we vandaag veel boerderijen zonder bomen. Bomen verdwenen geleidelijk uit het landbouwlandschap, onder andere door het opdrijven van de productie van landbouwgewassen, het toenemend gebruik van prikkeldraad en vooral de mechanisering van de landbouw. De laatste jaren is er een hernieuwde interesse om bomen of struiken te planten op landbouwpercelen. Maar bomen planten is een flinke investering. Je plant dus pas bomen als je zekerheid hebt over de grond waarop je teelt . En daar wringt het schoentje. Voor veel boeren is het moeilijk om betaalbare en beschikbare landbouwgrond te vinden en om zekerheid te krijgen over het grondgebruik.
Zeker toegang tot grond voor bioboeren
Zekere toegang tot grond voor bioboeren (m/v/x) : dat is waar De Landgenoten zich voor inzet. De Landgenoten biedt op haar gronden loopbaanlange zekerheid aan boeren én geeft hen de kans om het bedrijf over te dragen aan volgende generatie bioboeren. Dat maakt dat boeren willen en kunnen investeren in biodiversiteit. De Landgenoten vergroot met deze bomen de biodiversiteit op haar gronden, zowel ondergronds als bovengronds. En daar zijn we fier op!
De Landgenoten koopt landbouwgrond aan met giften en geld uit aandelen. Sinds haar oprichting in 2014 is De Landgenoten erin geslaagd om 43 hectare te verwerven, al zijn niet alle grondaankopen volledig afbetaald. We zoeken nog aandeelhouders en schenkers voor een heel aantal boeren.